No els trenquis / No los rompas

Spot denúncia

El vídeo-spot, No los rompas de Miquel Àngel Raió co-produït per les organitzacions OjocontuOjo i STOPBalesdeGoma. Un vídeo contundent de quaranta-dos segons, que mostra imatges colpidores en plans molt curts de rostres de víctimes de les bales de goma i exigeix la supressió d’aquests projectils subratllant la importància dels ulls i la visió pròpia del món.
Va ser protagonitzat per gairebé la totalitat dels afectats per les bales de goma a Catalunya, ha estat produït per Companyia l’Aviador i Noche de Estreno.

No los rompas [No els trenquis] realitzat amb filosofia de cost zero, és el primer spot que es fa sobre la temàtica, sintètic i impactant adreçat a l’usuari de les xarxes socials, amb un clar objectiu de conscienciar la societat sobre els efectes de les armes emprades per les forces de seguretat i les seves conseqüències.

Han col·laborat en la producció les associacions Ojocontuojo i StopBalesdeGoma. Aquest spot ha estat rodat el Gener de 2013 a l’espai Adri Antic (cedit per l’Antic Teatre) a Barcelona.

SPOT

 català | español | english


FITXA TÈCNICA

 • Idea, creació i realització: Miquel Àngel Raió
 • Direcció de fotografia: Aitor Echeverría
 • Muntatge: Francesc Sitges-Sardà
 • Cap de producció: Mireia Ibars
 • Ajudant de càmera: Patricia Torres
 • Assistents de rodatge: Clara Cots, Conchi Almeda, Abel Echeverría, Lluís Cabot i Mar Rubiralta
 • Making-of fotogràfic: Abel Echeverría
 • Música: Francesc Sitges-Sardà
 • Violinista: Sylvan James
 • Disseny de so i mescles: Agost Alustiza
 • Gravació música: Jens Neumaier i Miquel Àngel Alemany (Maik Maier)
 • Veus en off: Miquel Àngel Raió i Alex Warner
 • Colorista: Juan Pablo Escobar (Estudio Potato)
 • Postproducció: Esteve Tort i Dani Arbonés (Estudio Potato)
 • Traducció: Cath Matsell
 • Grafismes i disseny web: L’Orangerie Studio
 • Material de llum i càmera: Martí Maluquer (Movie-men)
 • Producció: Cia l’Aviador i Noche de Estreno

El pase de diapositivas requiere JavaScript.


Miquel Àngel Raió presenta ‘No los rompas’, contra les pilotes de goma

Berta Camprubí – 22/02/2013

L’Antic Teatre de Barcelona ha acollit, el 22 de febrer, la presentació de l’spot No los rompas de Miquel Àngel Raió co-produït per les organitzacions Ojo con tu Ojo i STOP bales de goma. Un vídeo contundent de quaranta-dos segons, que mostra imatges colpidores en plans molt curts de rostres de víctimes de les bales de goma i exigeix la supressió d’aquests projectils subratllant la importància dels ulls i la visió pròpia del món.

El terror que el seu fill ha desenvolupat cap els Mossos d’Esquadra i la indignació i impotència sentida davant la “violència injustificada” aplicada per la policia en el desallotjament de Plaça Catalunya del 27 de maig de 2011, van portar Miquel Àngel Raió a idear un spot de denúncia contra l’ús de les pilotes de goma. L’autor mallorquí ha explicat que el mateix dia que, per sorpresa seva, el seu fill li expressava la por que li causava la policia, Ester Quintana perdia un ull a causa d’un projectil llençat pels Mossos d’Esquadra, era el 14 de novembre.

Raió ha volgut mpstrar no només el “mal incalculable en termes d’humanitat, de persona” que causen aquests projectils sinó també el que per ell metaforitza aquesta pràctica, “la negació de la mirada entesa com a comprensió del món”. Extramadament gràfic i dur, el fragment audiovisual narra amb molt d’èmfasi les facultats que ens donen els ulls, des del que veiem fins el que pensem i sentim. Amb una violí profund de fons, ens mostra una progressió de tots els estats pels que passa, després de ser agredit per una bala de goma, un ull, i reflecteix el dolor físic i emocional mitjançant la imatge d’una cavitat ocular que al tancar-se vessa una llàgrima. La brutalitat policial també és senyalada en l’àudio on sonen trets i ambulàncies enmig d’una remor de manifestació.

Presents a l’acte, Oscar Alpuente, que va perdre un ull en la celebració d’una victòria del Futbol Club Barcelona, i Ester Quintana, que la setmana que ve s’enfronta a una operació de reconstrucció, han mostrat el seu suport i agraïment a l’equip de producció i realització de la campanya i han assegurat que confien en que tingui un efecte molt positiu.

El vídeo, protagonitzat per gairebé la totalitat dels afectats per les bales de goma a Catalunya, es va rodar el passat mes de gener al mateix Antic Teatre i ha estat produït per Companyia l’Aviador i Noche de Estreno. S’ha realitzat en català, castellà i anglès i amb un filosofia de cost zero, de manera que la difusió està prevista que sigui a través de les xarxes socials. Aquest vídeo, allotjat a la web http://www.nolosrompas.com, no és el primer document audiovisual que es fa sobre la temàtica, però sí que és el primer vídeo en format spot, sintètic i impactant, amb un clar objectiu de expandir la causa contra aquests projectius lesius, els creadors del vídeo n’esperen una gran difusió.
Trailer de ‘No los rompas’

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .