‘Som moviment’: tres històries de lluita al nou videoclip del grup Aspencat

Enmig de la gira ‘La història és nostra’, el grup valencià Aspencat estrena el videoclip del tema ‘Som moviment’, tema que forma part del seu últim àlbum Tot és ara i que compta amb la col·laboració del grup basc Esne Beltza.   Kiko Tur i Ivan Gosp, veus de la banda, han agafat carretera i manta per trobar-se amb els tres protagonistes del videoclip. ‘Som moviment’ clama a la desobediència civil, a través de tres veus referents de la lluita social.  La peça conté petits fragments de les entrevistes realitzades a Ester Quintana, Diego Cañamero i Enric Duran.

Aspencat entrevista a Diego Cañamero

Diego Cañamero és una de les cares visibles de la lluita dels treballadors del camp a Andalusia. Va ser secretari general del SOC des de jove i, posteriorment, portaveu del Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT). La seva intensa activitat sindical contra propietaris agrícoles a través de l’ocupació de finques, per exigir la cessió de les terres pels treballadors del camp o l’alimentació per a tothom, l’ha portat a tenir més de cinquanta detencions i seixanta judicis. L’any 2010 Cañamero es va declarar insubmís judicial. Va ser alcalde d’El Coronil, de 1987 a 2001. Entre les seves prioritats de govern van destacar-ne els plans d’habitatge social i els bancs públics de terres. Actualment, Cañamero ostenta l’acta de diputat al Congrés espanyol en el lloc d’Andrés Bódalo, que era el candidat escollit abans de ser detingut.

«Les coses, com deia Saramago, no són per sempre. Ni les victòries ni les derrotes. S’ha de ser sempre rebel, utòpic i s’ha de lluitar per canviar aquesta societat. I ho aconseguirem. Mai podem renunciar als valors fonamentals de l’ésser humà: la llibertat, la justícia, la pau i els drets. Mai»

Diego Cañamero

Aspencat entrevista a Ester Quintana

Ester Quintana va rebre l’impacte d’un projectil de foam o una pilota de goma disparada per un mosso d’esquadra, fet que li va fer perdre un ull. Els fets van passar durant la vaga general del 14 de novembre de 2012 a Barcelona. En primera instància el conseller d’Interior, Felip Puig, va negar tots els fets però gràcies a les imatges proporcionades per mitjans de comunicació locals es va demostrar que mentia. Es va posar en marxa una comissió d’investigació al Parlament de Catalunya i el cas va arribar a judici. Amb el cas d’Ester Quitana es va aconseguir la prohibició de les pilotes de goma però els Mossos d’Esquadra van resultar absolts dels càrrecs ja que no es va poder demostrar que els acusats fossin els autors materials d’haver disparat.

«Estem totalment indefensos. En un moment en el que estan per protegir-te, t’ataquen. No crec que s’hagi de reprimir disparant. Abans s’ha d’arribar al diàleg»

Ester Quintana

Aspencat entrevista a Enric Duran

Enric Duran roman, actualment, en parador desconegut com a resultat d’una odre de cerca i captura dictada per la justícia espanyola. L’any 2008 va estafar prop de mig milió d’euros a diferents entitats financeres per denunciar el «depredador sistema capitalista», donant-los a diversos moviments socials anticapitalistes. Amb aquesta acció Duran pretenia denunciar el poder que tenen els bancs de crear diners. Enric Duran ha estat membre actiu de molts projectes i alternatives de base al capitalisme, entre les que destaquen els col·lectius Temps de re-voltes, la Cooperativa Integral Catalana i, des de 2014, el Faircoop.

«Cadascú pot participar de la seva manera, des de la seva realitat local, des del seu coneixement, enxarxant-se amb la gent del seu entorn. No hem d’obeir el sistema estatal sinó que construïm una altra realitat per, d’alguna manera, obeir-nos a nosaltres mateixos. Qualsevol decisió que preneu en la vostra vida quotidiana té un impacte social, polític i econòmic»

Enric Duran


+info: