El sotsinspector del cas Ester Quintana reconeix que es va disparar en direcció a on era la víctima

Ambdós policies acusats es neguen a respondre a les preguntes de l’acusació particular. L’advocada Laia Serra considera que l’actitud dels agents té “el seu significat i també les seves conseqüències”

Després de nou jornades de judici era el moment d’escoltar el testimoni dels principals sospitosos, el sotsinspector i l’escopeter que la nit dels fets viatjaven a la furgoneta E-40 / Gorka Leiza
Jesús Rodríguez / 26/04/2016 – LADIRECTA

“Només respondré les preguntes de la fiscalia, del tribunal i de les meves advocades”, ha manifestat el sotsinspector Eduard Casas emprant el micròfon d’una de les dependències del Palau de Justícia de Barcelona, ubicat al passeig de Lluís Companys. L’escopeter Llorenç Benjumea també s’ha acollit al seu dret a no contestar les preguntes de les advocades d’Ester Quintana. La lletrada Laia Serra, en sortir de la sala de vistes, ha entregat al registre del jutjat la llista amb la setantena de preguntes no respostes. “No contestar és un dret dels acusats, té les seves raons de ser, el seu significat i també les seves conseqüències”, ha valorat Serra un cop finalitzada la sessió d’avui.

A preguntes de la fiscal, ambdós acusats han emprat l’expressió “trets” quan feien referència a la detonació de salves sense projectil

 

Després de nou jornades de judici era el moment d’escoltar el testimoni dels principals sospitosos, el sotsinspector i l’escopeter que la nit dels fets viatjaven a la furgoneta E-40 de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra. Tots dos han negat les acusacions i han assegurat que a la confluència de la Gran Via amb el Passeig de Gràcia només es van detonar salves (contundent soroll sense projectil), i no es va disparar cap pilota de goma. Malgrat això, els gestos i les paraules exactes eren transcendentals. A preguntes de la fiscal, ambdós acusats han emprat l’expressió “trets” quan feien referència a la detonació de salves sense projectil. El sotsinspector ha reconstruït gestualment l’instant de l’actuació de l’escopeter. “Va desencotxar, va agafar l’arma així, amb un angle”, ha explicat Casas mentre amb els braços feia el gest d’agafar una escopeta en posició horitzontal –les salves es poden disparar en posició vertical–, amb una petita inclinació cap a terra. El sotsinspector ha situat l’escopeter amb l’arma en direcció al lloc on es trobava Quintana just en el moment en què va prémer el gallet. Hi havia pilota de goma a la bocatxa? Casas ha assegurat que no, que no havia donat l’ordre de disparar bales de cautxú.

Un cop completada l’explicació sobre les seves actuacions aquella nit, els agents han destinat la resta de la declaració a sembrar l’ombra del dubte en relació a un grup d’antiavalots que viatjaven al furgó E-414, de la mateixa unitat. “No és normal que el furgó que viatja a la cua dispari vuit projectils de llançadora, i només dos projectils des del nostre furgó que viatja a la capçalera”, ha assenyalat Benjumea quan li han preguntat quin nombre de trets van sortir de cadascun dels dos furgons al llarg de totes les hores d’intervenció durant la vaga general de 14-N de l’any 2012. Casas ha revelat que va ser el sotsinspector Marc Pla qui li va fer veure que el furgó E-414 s’havia avançat i es trobava en una posició poc habitual. “Has vist aquestes imatges?Em va dir. La furgoneta s’avança i es posa al vostre costat”, ha recordat Casas. No és un detall menor si tenim en compte que Marc Pla és germà de Sergi Pla, el comissari destituït per Felip Puig arran de la cadena de versions contradictòries d’aquest cas.

En primer pla el sotsinpector Eduard Casas durant la vista oral del judici a l’Audiència de Barcelona / Gorka Leiza

Després que Pla alertés Casas, va ser aquest –malgrat estar imputat– qui va interrogar el caporal del furgó E-414 en relació a la seva posició i la seva actuació la nit dels fets. “Calibra bé les teves paraules, li vaig dir al caporal, perquè tingués en compte com podien ser interpretades”, ha revelat Casas. Com a resultat de tot plegat es va fer un informe que consta a les actuacions i que va anunciar en roda de premsa el conseller Ramon Espadaler l’estiu de l’any 2013. És a dir, el sotsinspector imputat va redactar un informe –que ha esdevingut el principal argument de la seva defensa– on es fa constar frases textuals que hauria dit un caporal, però que aquest últim va negar la setmana passada durant la testifical davant del tribunal. La principal conseqüència d’aquesta maniobra és haver generat un major grau de confusió entre els tres jutges que hauran de resoldre si absolen o condemnen els acusats.

És a dir, el sotsinspector imputat va redactar un informe –que ha esdevingut el principal argument de la seva defensa– on es fa constar frases textuals que hauria dit un caporal, però que aquest últim va negar la setmana passada durant la testifical davant del tribunal.

Es va poder disparar un doble tret

Aquest matí també han declarat quatre pèrits de la Guàrdia Civil i un mosso d’esquadra especialitzats en balística. Tots ells han confirmat que l’escopeta Benelli d’on podria haver sortit el tret té capacitat per detonar de manera consecutiva fins a vuit salves, i que el temps màxim per a carregar i disparar una pilota de goma seria d’uns quinze segons. Un dels pèrits de la Guàrdia Civil, però, ha matisat que a les proves que es van fer a una sala de tir es va comprovar que el segon projectil –a vegades– quedava obturat i s’havia de reposicionar manualment. Dos especialistes en trastorn posttraumàtic han certificat que Quintana ha hagut de rebre tractament ininterromput durant quatre anys, malgrat constatar una evolució molt favorable.

 

Notícies relacionades:

 

 

Cas Ester Quintana: l’actuació més polèmica de la història dels Mossos, a judici 10/04/2016 – La incessant concatenació de versions oficials –contradictòries entre si– en relació amb el cas Ester Quintana ha convertit els fets…

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .