Interior rep dues noves reclamacions d’indemnització per lesions causades pels mossos

el

Després d’abonar 261.000 euros a Ester Quintana i dipositar 200.000 euros en concepte de responsabilitat civil subsidiària en el cas de Nicola Tanno, Jordi Jané afronta altres dues reclamacions per la pèrdua d’un ull arran de l’impacte d’una bala de goma

Un agent de la Brimo disparant bales de goma a la plaça de Catalunya de Barcelona, durant la manifestació de la vaga general del 29 de març de 2012, just el lloc on van quedar ferits els dos italians que ara demanen que es revisi el seu cas / Juanfra Álvarez

El conseller d’Interior Jordi Jané va anunciar fa quinze dies que el seu departament estudiaria tots els casos amb persones ferides per l’impacte de projectils policials. Aquesta setmana han arribat dos nous expedients sobre la taula del seu despatx al passeig de Sant Joan de Barcelona. Es tracta de dos ciutadans italians que van patir l’esclat del globus ocular en el marc de les càrregues que la Brigada Mòbil va protagonitzar a la plaça de Catalunya de Barcelona la tarda de la vaga general del 29 de març de 2012.

Es tracta de dos ciutadans italians que van patir l’esclat del globus ocular en les càrregues que la Brigada Mòbil va protagonitzar al centre de Barcelona la tarda de la vaga general del 29 de març de 2012

Els jutjats d’instrucció 15 i 28 van obrir les corresponents diligències d’investigació, una quinzena d’antiavalots van ser imputats, però l’encobriment mutu dels agents durant les declaracions davant dels jutges va impossibilitar determinar l’autoria individual dels fets i per tant, les causes es van tancar sense responsabilitats penals. Això sí, en els autos de sobreseïment el poder judicial assenyalava genèricament que l’autoria dels trets de les bales de goma causants de les ferides era dels antiavalots adscrits a la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra.

Emprant aquesta documentació, l’advocada Anaís Franquesa, que exerceix en tots dos casos com acusació particular contra la policia, ha instat l’obertura d’un procediment de reclamació patrimonial per la via administrativa. És a dir, les víctimes exigeixen que, malgrat que no s’hagi determinat la identitat dels funcionaris que van prémer el gallet, sigui l’administració pública qui assumeixi el cost de la indemnització pels greus perjudicis sanitaris, estètics, psicològics i laborals. El conseller d’Interior en funcions Jordi Jané serà l’encarregat de donar el vistiplau a la indemnització. En cas contrari el litigi retornaria a la via judicial, com a procediment contenciós-administratiu.

200.000 euros en el cas de Nicola Tanno

Francisco Javier Paulí, el jutge titular del Jutjat d’Instrucció número 27 de Barcelona, va arxivar fa dos anys el cas de Nicola Tanno –ferit l’any 2010 per un tret dels Mossos durant la celebració de la victòria de la selecció espanyola al Mundial de futbol–, ara també ha canviat de criteri i considera que la Generalitat de Catalunya és la responsable civil subsidiària per la pèrdua d’un ull.

El jutge del cas Nicola Tanno (segon per l’esquerra, ferit durant la celebració de la victòria d’Espanya al Mundial del 2010) ha ordenat a l’administració catalana l’ingrés de 200.000 euros al jutjat per cobrir una possible sentència favorable a la indemnització

 

És per això que ha ordenat que l’administració catalana ingressi 200.000 euros al compte corrent del jutjat per afrontar aquesta indemnització en cas de sentència favorable a Tanno. Tant la víctima com el seu advocat, Pere Picón, es mostren satisfets d’aquesta mesura, ja que la resolució judicial acredita que els fets estan provats i dictamina que la responsabilitat civil és de la Generalitat de Catalunya i de l’asseguradora Zurich S.A.

La decisió arriba dues setmanes després que l’asseguradora del Govern català optés per abonar 261.000 euros a Ester Quintana, en aquest cas abans d’arribar a judici. És evident que alguna cosa s’està movent dins de l’estructura dels poders executiu i judicial català en relació a aquests casos. El rescabalament econòmic, però, no serà suficient. Ester Quintana ha manifestat en innombrables ocasions que no es farà justícia a base de diners: “Ningú em tornarà l’ull. Arribarem fins al final. No vull que ningú més sigui lesionat i no vull que els agents que em van disparar segueixin tranquil·lament patrullant pels carrers”.

https://directa.cat/actualitat/interior-rep-dues-noves-reclamacions-dindemnitzacio-lesions-causades-pels-mossos

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s