L’ull que ningú oblida

PRIMERA PROJECCIÓ D’UNA CINTA DE DENÚNCIA

Un documental estrenat ahir relata el cas d’Ester Quintana i altres víctimes de les pilotes de goma

El film pretén «denunciar la impunitat» d’aquest tipus de fets, explica el director

L'ull que ningú oblida
A l’estrena Ester Quintana, amb el director del documental, Pau Poch, i la productora, Teresa Manubens. / ELISENDA PONS

 

Tots coincideixen. Família, veïns i coneguts. Tots creuen que Ester Quintana és una «gran lluitadora». Va perdre un ull suposadament per una bala de goma llançada per un mosso en una manifestació de la vaga del 14 de novembre del 2012. Els seus amics de tota la vida, els que van crear la plataforma Ojo con tu ojo dies després que Quintana perdés el seu, la defineixen així perquè creuen que és un model a seguir. «Tinc moltes ganes de viure i aquestes ganes són les que em fan aixecar-me cada dia i seguir endavant», explica la mateixa Quintana.

Ahir, a poques setmanes perquè es compleixin tres anys des que va tenir lloc el succés, es va estrenar un documental sobre la seva història. El film es titula A tu què et sembla? i està dirigit per Pau Poch i Teresa Manubens, dos joves estudiants de producció que, en un principi, van iniciar el projecte com un treball final del seu cicle formatiu. Després de l’inesperat èxit, van decidir fer-lo més extens i més ben documentat. Hi han dedicat més d’un any. «Ens vam fixar en el cas de l’Ester per la capacitat que té aquesta dona de connectar amb la gent per explicar la seva vivència», aclareix Poch. El mateix director confessa que «l’únic que pretén l’Ester amb la seva lluita és que s’aclareixin els fets, es faci justícia i que això no li torni a passar a ningú més».

I és que acceptar que s’ha perdut un ull no és gens fàcil. Ella i els que ho han patit són els que ho saben millor. La majoria de persones s’enfonsarien, però Quintana, relata el seu cercle més pròxim en el documental, «va lluitar des del primer moment perquè no fos així». La majoria dels seus amics coincideixen a dir que «és una cosa que s’ha pres amb molta valentia. Des del principi ha demostrat una gran força». Una cosa, insisteixen,que «no és gens senzilla».

«Hi ha moltes persones que han patit casos semblants i que ni tan sols han aconseguit que la justícia els investigués. Per ells també va dirigit aquest documental. Es mereixen que la gent els conegui», explica Quintana.

Casos no jutjats

Des del 2009, han sigut 10 les persones que han perdut un ull per l’impacte de bales de goma a Catalunya. Íñigo Cabacas va patir la pitjor de les conseqüències, però en aquest cas a Bilbao. Tenia 28 anys quan un d’aquests projectils li va impactar a la cara el 5 d’abril del 2012. Va morir dies després a l’hospital. El documental també resumeix breument la seva història. «Es vol fer una denúncia de la impunitat en successos com aquests i mostrar l’exemple de superació, organització i solidaritat que pot arribar a aportar la societat en general», explica el director.

Tant Quintana com l’equip d’A tu què et sembla? coincideixen que el que pretenien era «fer alguna cosa per denunciar un sistema injust; una forma de fer política fosca». Poch, a més, recorda que l’únic que han utilitzat per rodar i difondre la seva iniciativa han sigut «un parell de càmeres, les xarxes socials, molt de temps i paciència, i la profunda convicció que el projecte tiraria endavant».

Per Quintana, la principal protagonista de la pel·lícula, «el resultat és fantàstic. Reflecteix molt bé la lluita i el que hem passat durant aquests més de dos anys». Tampocdubta a donar les gràcies a l’equip «perquè ha fet un gran treball gairebé sense finançament». Explica convençuda que «iniciatives així fan falta. Volem que el meu cas no s’oblidi i que arribi al ciutadà». Amb aquest objectiu,els directors han creat una adreça de correu (atqes.documental@gmail.com) perquè tothom qui hi estigui interessat pugui exhibir el film. «De moment tenim previstes 15 projeccions per al setembre i l’octubre, i ens segueixen arribant peticions», relata Poch. Aquests mesos intentaran promocionar-lo i presentar-lo a diferents festivals.

Noticies relacionades:

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.