El jutge rebutja noves proves dels Mossos en el ‘cas Quintana’

J. G. ALBALAT / BARCELONA / FONT EL PERIÓDICO

Després de dos anys d’instrucció judicial, els agents demanen una bateria de diligències

El magistrat considera dilatòries i innecessàries les últimes sol·licituds

El jutge de Barcelona Francisco González Maillo, que investiga la mutilació ocular d‘Ester Quintana, que suposadament es va produir per l’impacte d’una pilota de goma llançada pels Mossos, ha rebutjat de forma contundent practicar set noves diligències sol·licitades per la defensa dels dos agents imputats (un subinspector i un escopeter), que han canviat fa poc d’advocats.

El magistrat estima que aquestes proves no són necessàries per a les investigacions, ni per aclarir els fets que van tenir lloc el 14 de novembre del 2012, durant la vaga general. Acceptar-les, al seu entendre, només tindria «un indesitjable efecte dilatori». Les lletrades dels mossos, Olga Tubau i Lidia Lajara, han recorregut aquesta decisió.

Ester Quintana, l'abril del 2013, al lloc on un any abans va rebre el tret de goma que la va mutilar.
Ester Quintana, l’abril del 2013, al lloc on un any abans va rebre el tret de goma que la va mutilar. ARXIU / FERRAN SENDRA

La instrucció del procés judicial obert arran de la pèrdua d’un ull per part de Quintana al Passeig de Gràcia de Barcelona està pràcticament finalitzada, segons admet el mateix jutge en la interlocutòria que denega la petició de la defensa i a la qual ha tingut accés El Periódico. No hi havia pendent la realització de cap diligència i l’única cosa que es va interessar són uns informes mèdics sobre les lesions de la víctima. El judici estava cada vegada més a prop.

Els agents imputats van canviar fa poc d’advocats i els nous van presentar al novembre una «bateria» de diligències a practicar. Les advocades van sol·licitar, entre altres qüestions, un informe que especifiqui els projectils que poden disparar determinades escopetes, documentació tècnica, un plànol sobre el lloc on es va produir el succés amb el mesurament entre punts, un dictamen sobre una concreta arma llançadora i una pericial sobre les lesions de Quintana.

LA PILOTA DE GOMA

El jutge sosté que ja s’han practicat «prou» diligències per realitzar una valoració indiciària del que va passar aquell 14 de novembre, i insisteix que la investigació «condueix al fet que va ser una pilota de goma la que va ocasionar les lesions sofertes» per Quintana. El magistrat recorda que «s’han practicat nombroses diligències durant els dos anys que ja dura la instrucció, i s’han portat a terme pràcticament totes les sol·licitades per les parts» i les que s’ha considerat acordar d’ofici.

La interlocutòria judicial al·lega que «s’ha fet una instrucció exhaustiva» i que no està acabada «exclusivament» per la presentació dels dictàmens mèdics de la víctima. «No estem a l’inici de la instrucció», retreu, alhora que al·lega que la defensa dels agents imputats sempre ha pogut participar en la investigació realitzada. Això sí, deixa la porta oberta perquè la defensa pugui interessar en el judici les proves oportunes.

Castellano

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s