Dimiteix Sergi Pla, el cap dels antiavalots dels Mossos

Arran de la violència policial del 14-N

Artur Mas no accepta la dimissió de Felip Puig per les controvertides explicacions de l’operatiu policial de la vaga general. El conseller d’Interior nega qualsevol relació dels Mossos amb l’ull que li van destrossar a Ester Quintana. En canvi, sí que s’acaba l’etapa del comissari Sergi Pla al capdavant dels Recursos Operatius dels Mossos.

 

 

El conseller d’Interior en funcions, Felip Puig, ha acceptat la dimissió de Sergi Pla, comissari de Recursos Operatius dels Mossos i cap dels antiavalots perquè aquest va aturar l’informe que reflectia que els antidisturbis van disparar almenys un tret al passeig de Gràcia, ja que Pla va considerar que no era rellevant. Sempre segons la versió d’Interior, la no transmissió de l’informe va portar Puig a donar informacions incorrectes en seu parlamentària, negant que els Mossos haguessin disparat al passeig de Gràcia.

A més a més, Puig ha presentat la seva dimissió al President de la Generalitat en funcions, Artur Mas, que l’ha rebutjada. Puig, que ha donat explicacions en una compareixença a la comissió d’interior, però sense càmeres, també ha negat que els Mossos tinguin cap relació amb la pèrdua de l’ull d’Ester Quintana, malgrat que diverses proves demostren el contrari.

La campanya de rebuig a la violència policial arran d’aquests fets és el que ha acabat provocant la dimissió de Sergi Pla. En roda de premsa posterior a la compareixença, que segons ha dit Puig ha estat a petició pròpia, ha explicat que la pèrdua de l’ull d’Ester Quintana no té cap relació amb els Mossos, les llançadores ni les bales de goma perquè, tot i reconèixer ara que es va realitzar set trets al Passeig de Gràcia, cap d’ells coincideix en lloc i hora amb el cas de Quintana. Ha assegurat que el que volen és aclarir què ha passat i “que s’identifiqui als possibles responsables” i ha reiterat que ell és l’últim responsable de tot el que ha passat.

Puig ha assegurat que durant el 14-N no es van disparar bales de goma, però que es van realitzar, entre un quart de nou i dos quarts de deu del vespre, 640 salves i 62 trets de projectils de llançadores de 40mm, tres menys que els ressenyats davant del Parlament. A preguntes dels periodistes sobre aquesta diferència ha assegurat que es van comptar dues vegades les utilitzades per una unitat. R

especte a la compareixença del 3 de desembre al Parlament, Puig ha dit que que la informació que va donar no era prou exhaustiva però ha assegurat que “no vaig mentir ni donar informació incorrecta” sinó que “no vaig donar tota la informació”, tot i que aquell dia va afirmar amb vehemència que “no s’havia disparat cap projectil al passeig de Gràcia”.

Puig ha dit que que la informació que va donar no era prou exhaustiva però ha assegurat que “no vaig mentir ni donar informació incorrecta” sinó que “no vaig donar tota la informació”, tot i que aquell dia va afirmar amb vehemència que “no s’havia disparat cap projectil al passeig de Gràcia”.

A més a més, en relació amb el cos de Mossos ha sentenciat que “no hi ha hagut cap voluntat d’ocultació d’informació, ni de mala fe, ni cap actuació disciplinària dins del cos”. Puig també ha qualificat d‘”honorable” la renúncia de Pla que ell ha acceptat i ha defensat les actuacions dels antidisturbis, malgrat ha assenyalat que tot i que “s’ha actuat d’una manera impecable, sempre hi ha errors, sempre hi pot haver errades”. També ha defensat l’ús de pilotes de goma i llançadores com a recurs o instrument necessari per garantir drets i deures ciutadans. S’ha obert a debatre en seu parlamentària l’ús de les armes que es donen als Mossos i ha suggerit instal·lar GPS a escopetes, enlloc prohibir-les, i instal·lar una càmera al llançador, tot i que cal recordar que els antidisturbis no van identificats. Finalment ha titllat de violenta la manifestació alternativa i ha assegurat que es van produir atacs contra la propietat i la policia, el que, segons Puig, va motivar l’actuació policial.

El 14-N una forta repressió policial al final de la manifestació alternativa va provocar corredisses pel centre de Barcelona. Lluny de l’inici de l’operatiu a Via Laietana, Ester Quintana es trobava al passeig de Gràcia amb Casp, marxant de la manifestació dels sindicats majoritaris quan va rebre l’impacte d’un projectil a a l’ull que ha fet que el perdi. Quintana va assegurar que havia esta una bala de goma llançada pels antidisturbis, que es desplegaven per la zona, però ja en la primera compareixença el conseller d’Interior, Felip Puig, va negar que els antidisturbis haguessin disparat en aquella ubicació. També ho va fer davant del Parlament de Catalunya.

Dies més tard un vídeo de Sicom revelava que almenys un agent havia fet un tret amb llançadora de 40mm al passeig de Gràcia, i els Mossos i Interior van donar veracitat al vídeo i van anunciar una investigació interna. Pocs dies després El Periódico assegurava que hi havia un informe previ a la compareixença de Puig en seu parlamentària que assegurava que almenys s’havia disparat un tret a passeig de Gràcia, però que no havia arribat a Puig. El director dels Mossos, Manel Prat, va explicar que estaven investigant perquè aquest informe, redactat el dia 21 per comandaments de la Brimo, la Brigada Mòbil, els antidisturbis dels Mossos, no havia arribat a ell mateix ni a Puig i va anunciar que s’investigaria a fons.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s