Quin projectil va fer perdre l’ull esquerre a Ester Quintana?

La Brigada Mòbil de Mossos d’Esquadra utilitza dos tipus d’escopetes. La Fabarn convencional amb bales de cautxú de 54 mm de diàmetre i uns 80 grams de pes, que llança projectils a una velocitat…

 

La tesi exculpatòria del conseller d’Interior perd força

Ester Quintana va perdre l’ull esquerre el passat 14 de novembre després de l’impacte d’un projectil entre les 20:45 h i les 20:55 h quan era a la calçada central del tram del passeig de Gràcia comprès entre el carrer Casp i la Gran Via de les Corts Catalanes. Des d’aleshores, el Departament d’Interior manté la tesi que l’origen de la greu ferida no va ser cap projectil llançat pels agents antiavalots de la Brigada Mòbil i, fins i tot, el conseller Felip Puig va insinuar que podia haver estat causada pel llançament d’objectes per part de manifestants. En aquest sentit, des del gabinet de premsa del conseller, ahir van fer arribar a diversos mitjans de comunicació la fotografia de dos tiradors que, suposadament, van ser requisats durant la manifestació del dia de la vaga general. Contràriament, els informes mèdics són concloents i apunten que el tipus de lesió només és compatible amb un projectil d’un volum, forma i massa similar a una bala de goma.

En una primera versió oficial dels fets, es va dir que al lloc i l’hora de la fatal ferida no s’havia produït cap intervenció policial i que, per tant, no s’havien llançat ni salves, ni projectils, ni bales de goma. El 3 de desembre, Felip Puig va matisar les seves pròpies paraules i va reconèixer que una unitat de la Brigada Mòbil va intervenir en aquell punt poc abans de les nou del vespre amb la detonació de dues salves. Ahir a la nit, però, fonts properes al conseller afegien que al marge de les salves també s’hi va llançar amb una escopeta GL-06 un projectil de precisió foam (material viscolàstic de 40 mm de diàmetre) però advertint, en tot cas, que va passar més enllà de les 21:00 h.

Els testimonis presencials han aportat una versió molt diferent. Amb la suma de relats d’una vintena de persones que ho van poder veure es pot afirmar taxativament que tres furgonetes de la Brigada Mòbil es van aturar al lateral mar-Llobregat de la Gran Via al voltant de les 20:45 h, afirmació que es pot certificar amb el visionat de les imatges que una càmera de 8tv instal·lada a una plataforma –a la confluència amb el passeig de Gràcia– va poder gravar en directe. L’arribada de les furgonetes –que poden ser identificades mitjançant el número que duen al lateral i al sostre del vehicle– és el preludi d’una càrrega amb detonacions, que també es poden escoltar amb nitidesa en el mateix vídeo. Aquest fort soroll, que també escolten els testimonis i la mateixa Ester Quintana, té lloc fraccions de segon abans del fatal impacte a l’ull. Del relat de les testimonis es pot confirmar que a la zona no hi havia cap altre incident o aldarull ni ningú llançava cap objecte contra la policia; la situació era de normalitat abans de l’arribada dels furgons, amb gent parlant i conversant en grups abans d’entrar al metro i un cop finalitzada la manifestació.

Un informe nega l’ús de bales de goma però confirma la detonació de dues salves

L’informe que va rebre el conseller d’Interior abans de la seva compareixença a la diputació permanent del Parlament de Catalunya el 3 de desembre assenyala que aquelles detonacions tenien el seu origen en dues salves llançades pels escopeters amb l’objectiu de dispersar la gent, però sense la utilització de bales de goma. De fet, el que es defineix col·loquialment com a salva és un cartutx impulsor del calibre 12 que s’utilitza per disparar les bales de goma, però que també es pot detonar sense projectil, amb l’única finalitat de de generar pànic i fer córrer la gent concentrada. Segons aquest informe –que sostenta la tesi del conseller–, doncs, s’afirma que no es va llançar cap bala de goma (projectil de cautxú de 54 mm de diàmetre). La certesa de Felip Puig respecte aquest extrem es basa en un únic indici: a l’armeria de l’edifici Egara de Sabadell (base operativa dels antiavalots) van entrar a mitjanit el mateix nombre de bales de goma que les que n’havien sortit al matí.

Armes i municions van arribar a l’armeria dues hores i mitja després dels fets

Segons ha pogut saber aquest setmanari, però, les diferents unitats que van intervenir al centre de Barcelona –també la unitat que va actuar al lloc on va ser ferida Ester Quintana– es van replegar a partir de les 22 h i, un cop finalitzat l’operatiu de la vaga general, en grups a una certa distància –Gran Via, Ronda Universitat, Via Laietana i plaça Urquinaona. Van aprofitar per recollir les proteccions, guardar l’armament i beure i menjar alguna cosa, abans d’enfilar en direcció a Sabadell passades les 23 h. Per tant, van transcórrer més de dues hores i mitja des de l’impacte fins el moment en que es van entregar les armes i les municions a l’armeria de l’edifici Egara. La notícia d’una dona de 42 anys que havia estat ferida greument per un projectil de Mossos va començar a córrer per la xarxa abans de les 22 h. És important destacar que, en cas de ser certa la informació oficial del Departament d’Interior, segons la qual els agents no van rebre autorització per disparar bales de goma, qualsevol hipotètic ús d’aquests projectils s’hauria fet de manera irregular i antidisciplinària. No escapa a ningú que les bales de goma un cop llançades reboten i queden abandonades al carrer: qualsevol les pot recollir –les del 14N o les de qualsevol operació anterior–; vianants o els mateixos agents que actuen als operatius d’ordre públic les poden agafar i guardar-les al cotxe o al seu domicili.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.