Els mossos que cacen ulls

J.R. | Setmanari Directa
El cas d’Ester Quintana és l’últim, però no es tracta d’una excepció ni un accident aïllat. En els últims 5 anys ja són 7 les persones que han perdut un ull per l’impacte d’una pilota de goma o un projectil llançat pels Mossos d’Esquadra. Qui són i com actuen els agents que s’amaguen darrera del passamuntanyes? De qui  reben les ordres? Perquè la seva actuació ha empitjorat en els últims anys? Us ho expliquem.
La Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra actualment està formada per 8 unitats fixes d’antiavalots. Cadascuna d’aquestes unitats té 7 furgonetes, i a cada furgoneta hi viatgen 7 agents. Un dels agents de cada furgoneta és l’escopeter que dispara pilotes de goma o projectils. La seu central dels antiavalots de la Generalitat és a l’edifici Egara de Sabadell, des d’on cada dia surten i entren les columnes de furgons que es dirigeixen a manifestacions, desnonaments, concentracions i d’altres tipus d’esdeveniments. A la majoria de casos es tracta de mobilitzacions de caràcter polític i social.
En els inicis del desplegament a l’àrea metropolitana, l’any 2006, els antiavalots no duien la cara tapada i mostraven el número de placa. De mica en mica, però, la seva actuació va anar degenerant. A dia d’avui els escamots de la Brigada Mòbil actuen fora de la llei. Un decret de l’any 2008 signat per José Montilla, expresident de la Generalitat, i Joan Saura, exconseller d’Interior, els obliga a dur el número de placa sempre visible, però per ordre de Felip Puig incompleixen de forma sistemàtica aquesta normativa d’obligat compliment. La cúpula política i policial dels mossos ha encobert durant aquests anys la transformació parapolicial d’aquesta unitat presumptament especialitzada en ordre públic.
Els fets de Bolonya, un punt d’inflexió
Va ser el matí del 19 de març de 2009 quan es va començar a gestar l’actual situació de descontrol. Després de les duríssimes càrregues dels mossos contra els i les estudiants que lluitaven contra el pla Bolonya, l’aleshores Director General de la Policia, Rafael Olmos, va fer unes declaracions davant la premsa assegurant que la violència dels antiavalots contra els periodistes no es tornaria a repetir i que es depurarien responsabilitats. Aquelles paraules d’Olmos van qüestionar tot l’establishment corporatiu de l’edifici Egara de Sabadell, i els tentacles dels poderosos comissaris de la policia catalana es van començar a moure.
El conseller d’Interior, Joan Saura, va destituir Olmos. El missatge que ICV va enviar a l’opinió pública fou que la baixa d’Olmos era un càstig per les càrregues policials, però la realitat era molt diferent. Aquell matí del 19 de març el veritable poder a l’ombra dels Mossos, Joan Delort, va visitar els centenars d’agents que havien protagonitzat les càrregues el dia anterior, i acompanyat del comissari Sergi Pla (antic policia nacional) va felicitar els agents per la seva professionalitat. La lectura interna fou que Olmos era destituït per haver-se atrevit a criticar públicament els antiavalots. A partir d’aleshores va començar la impunitat.
Sense número de placa, amb extrema violència
Les regnes les va agafar aquell dia, i fins a dia d’avui, el comissari Sergi Pla, qui amb el vist-i-plau de Felip Puig ha pujat el llistó de la violència indiscriminada cap a manifestants. Els agents oculten sistemàticament el número de placa, l’ús de les pilotes de goma i els projectils de les llançadores GL-06 ha esdevingut un autèntic ‘divertimento’ pels joves agents ansiosos d’adrenalina que han entrat a la Brigada Mòbil i, fins i tot, s’ha conegut el cas de diversos agents -de més edat- que han abandonat la unitat per la seva discrepància respecte la barra lliure d’impunitat que es serveix a dia d’avui a l’edifici Egara.
Els mossos que cacen ulls
Sergi Pla es va fer tristament famós a un reportatge del programa Salvados de la Sexta, on va assegurar que fins i tot Gandhi hauria rebut cops de porra si hagués estat a la plaça Catalunya de Barcelona el 27 de maig de 2011. Entre la  plantilla dels antiavalots s’ha estès la idea que tot està permès i que qualsevol il·legalitat rebrà la cobertura dels seus comandaments polítics i policials. I així és.
Segons Felip Puig -amb la creença que una mentida repetida mil cops esdevé una veritat- el 14 de novembre no hi va haver cap càrrega policial al passeig de Gràcia. No s’ha obert cap expedient informatiu, cap investigació de unitat d’afers interns. L’agent que va disparar contra Ester Quintana i els 6 agents que l’acompanyaven saben el que realment va passar. El jutjat de guàrdia ja ha rebut la denúncia pels fets.
Anuncios

Un comentario Agrega el tuyo

 1. Jaume dice:

  Quina decepció. Mai hagués pensat que escriuria aquesta reflexió.

  Vaig creure que la policia d’una democràcia estava per protegir al poble; a la gent, a el joves, als infants, als avis, etc..
  I resulta que aquest homes i dones de blau, defensen als banca, a els polítics i el seu sou.
  Desprès de veure’ls actuar, cada vegada hem fan més por i desconfiança. Em sento més protegit per els meus conciutadans que per aquesta policia mercenària al servei del partit de torn i dels interessos dels poderosos. Poc els hi falta per ser una espècie de STASI a la catalana Espiant els conciutadans i fent informes secrets sobre la ideologia i activitats dels catalans sospitosos de quelcom ( segurament ja ho estan fent)

  Ho sento perquè jo pensava que això de desgraciar la vida d’un manifestant era record de temps passats, però no, encara es pega, i maltracta.
  Al menys els hi podríem exigir que fossin bons policies, doncs això de rebentar ulls i destrossar cosos, es podria evitar amb una actuació més professional.

  Ja Federico Garcia Lorca, el gran poeta va dedicar un poema immortal a l’actuació de la Guardia Civil. Canvien els temps però no la maldat humana.

  Tienen, por eso no lloran,
  de plomo las calaveras.
  Con el alma de charol
  vienen por la carretera.
  Jorobados y nocturnos,
  por donde animan ordenan
  silencios de goma oscura
  y miedos de fina arena.
  Pasan, si quieren pasar,
  y ocultan en la cabeza
  una vaga astronomía
  de pistolas inconcretas.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.